I et langstrakt land som Norge er det mange som går med en drøm om å kjøpe sin egen båt. Norge har en av de lengste kystlinjene i Europa, men vi har også en rekke spektakulære innsjøer, fjorder og kanaler som er verdt å utforske. Derfor er sannsynligheten stor for at du har vann i nærheten, uansett hvor i landet du bor. Imidlertid kan finansiering og kostnader ofte sette en brutal stopper for båtdrømmen, det er ingen hemmelighet at anskaffelse av båt er kostbart, samt vedlikeholdet av større båter fort tærer på lommeboka.
Da er det godt å vite at det finnes flere alternativer for deg som ønsker å kjøpe egen båt. Alikevell er det noen viktige punkter du bør vurdere før du tar opp et nytt lån til kjøp av båt. Derfor skal vi se nærmere på hvordan du finansierer båtdrømmen på en mest mulig effektiv måte.
Båtlån i banken
Innholdsfortegnelse
Den vanligste måten å finansiere kjøp av båt er gjennom et tradisjonelt lån i banken. Her vil du gå til din foretrukne bank og søke om det nødvendige beløpet. Banken vil oftest ikke finansiere et kjøp med 100% av beløpet og du vil derfor være nødt til å stille egenkapital. Dette vil dekke din del av kjøpesummen og fungere som et innskudd i båten.
Lån med sikkerhet i bolig
Dersom du sitter med stor bolig og har betalt ned store deler av lånet ditt vil de fleste banker tilby en kredittramme. Dette er tilgjengelig for alle norske kunder som har mindre enn 60% av lånet sitt utestående. Dermed blir boligen din i praksis litt som et kredittkort. Du får et beløp disponibelt som du kan benytte etter eget ønske. Mange velger derfor å “bake” båt- og billån inn i boligen for å oppnå den gunstigste renten.
Forbrukslån til kjøp av båt
Sist, men ikke minst kan du benytte et lån uten sikkerhet til å finansiere båtdrømmen. Det er ingen hemmelighet at dette er det mest kostbare alternativet, men her står du også fritt til å benytte beløpet slik du selv ønsker. Mange foretrekker forbrukslån på grunn av den høye fleksibiliteten der du selv velger tilbakebetalingstempo og nedbetalingstid.
Viktig å huske på før du tar opp lån
Det er viktig at du har god kontroll på økonomien før du tar opp ny gjeld. Mange lar seg friste med attraktive lånevilkår og ender opp med en gjeld de etterhvert ikke kan betjene. Sett derfor alltid opp et budsjett, nedbetalingsplan og en strategi for hvordan du har tenkt til å innfri gjelden før du signerer gjeldsbrevet. Husk at låneavtaler er juridisk bindene så snart de har blitt signert.