I de tilfellene hvor du ønsker lån gjennom din lokale båtforhandler, så kan du maksimalt låne opp til 65% av båtens verdi, dette bestemmer loven. En løsning på dette kan være å kontakte det samme finansieringsselskapet direkte, da kan du nemlig (i teorien i hvert fall) låne opp til 100%, men dette forutsettes selvfølgelig at selskapet går med på å låne deg såpass mye. Mange båtprodusenter et eget selskap som kan hjelpe kundene med finansiering, eller har en avtale med et annet selskap som kan ordne dette, det er derfor som regel alltid smart å sjekke dette tilbudet først! Du bør også ha i bakhodet at båtforhandlere kan ha spesielle finansieringstilbud ved ulike kampanjer.
Hvor mye kan du låne til båt? Dette avhenger av hvor stor inntekt du har og hvilken type båt du skal kjøpe. Det er ofte vanskeligere å få finansiert en bruktbåt enn en ny båt, men dette er avhengig av alderen på båten. Det vanligste er at du får de beste vilkårene innenfor 65 % av kjøpesummen.
Du kan også legge ditt båtlån inn i boliglånet, men dette er kanskje ikke det mest gunstige alternativet. Bruker du din bolig som sikkerhet, så har du ofte ganske lang bindingstid, dette betyr at når du skal selge båten må du fortsatt betale på båtlånet. Det er heller ikke til å legge skjul på at det kan være smart å ha ledig pant i boligen, dette som en sikkerhet for din økonomi, og på den måten har du alltid litt ekstra sikkerhet hvis noe uforutsett skulle inntreffe. Det kan derfor være smart å vurdere andre alternativer til finansiering av båtkjøp!
Å ta opp et lån uten sikkerhet er også en mulighet, når du skal kjøpe båt. Slike forbrukslån er selvfølgelig dyrere enn hvis du kan stille sikkerhet, men på den andre siden er det enkelt å få slik finansiering, samt at du kan ha pengene klare for kjøp av båt raskere enn ved andre finansformer (selv om dette ikke nødvendigvis er en viktig faktor). Skal du kjøpe en mindre og rimelig båt, så kan dette helt klart vært et godt alternativ til tradisjonelle båtlån i banken e.l.
Tips til kjøp av brukt båt
Du bør absolutt ikke kjøpe en som er uregistrert, da kan du nemlig ende opp med en stjålet båt, og dette er mest sannsynlig ikke noe du ønsker. I tillegg kan du risikere å bli straffeforfulgt av lovens lange arm. Ved å kjøpe en registrert båt kan du sikre deg mot slike hendelser, i hvert fall hvis du også ber om identitets-dokumentasjon fra selger, samt at du sjekker om båten er stjålet i småbåtregisteret. Et annet triks er å be om dokumentasjon på båtens salgshistorikk (tidligere eiere m.m.). Har du mistanke om at båten er stjålet, så bør du kontakte politiet.
Det anbefales selvfølgelig å skrive en kjøpskontrakt, og den burde være en standardkontrakt som du finner hos Forbrukerrådet. Ved å bruke en slik får du med de viktigste punktene i tilfelle senere uenigheter. Svært ofte dukker det opp uventede feil/mangler på et senere tidspunkt, og ved å skrive en skikkelig kontrakt, så kan du muligens få erstatning eller lignende. Også for selger er det trygt å få med eventuelle feil/mangler, han/hun er også forpliktet å opplyse om dem.
Som en ekstra forsikring, så bør du sjekke om det er heftelser på båten. Dette kan du enkelt gjøre ved å ringe Løsøreregisteret i Brønnøysund, men det forutsettes at du vet selgers fødselsnummer. Det er også mulig å ringe Skipsregisteret, men da forutsettes det at båten er registrert der (for båter over 15 meter er dette et lovfestet krav)!
Det kan også være smart å kjøpe din neste båt på spesielle tidspunkter av året, det vil si i de periodene det er kjøpers marked. Mange ønsker å selge sin båt på slutten av sommeren eller begynnelsen av høsten, da slipper de nemlig å ta båten opp på land, gjøre den klar neste vår o.l. Det er da du kan slå til, og gjøre et kupp! Bli kjent med båtmarkedet og prisene, da slipper du å betale overpris. Impulskjøp er aldri smart, gjør en grundig vurdering av annonsen før du tar opp telefonen!
Er du ikke vant til båt og båtlivet, så er du sikkert ikke så stødig på båters tilstand (og motoren). Da kan det være smart å ta med en kamerat som har peiling, det er jo alltid kjedelig å kjøpe katta i sekken. Hvis båten ligger på vann, så er det viktig å ta den opp på land for å sjekke skrog m.m. Det skulle også være unødvendig å si, men aldri kjøp en båt usett, og alltid ta den på en prøvetur (kjør den hardt og sjekk oljetrykk m.m.). Spør om bekreftelse på utført service (båt og motor).