Viktig å vite om båtfinansiering

Hvis du har begynt å etablere deg, så er sjansene store for at du allerede har en del gjeld. Kanskje eier du egen bolig og bil, som begge er belånt. Da er det en del ting som er viktige å vite om båtfinansiering, slik at man ikke havner i en personlig konkurs.

Har man råd til å kjøpe båt?

Det sentrale spørsmålet blir naturligvis – har man råd til båtfinansiering? Skal man kjøpe seg en båt som koster mer enn kr 400 000, vil banken som regel kreve at man stiller egenkapital. Har man spart disse pengene? I så fall vil lånet bli billigere for deg, men man får uansett en ekstra utgift i måneden.

Et typisk båtlån vil ha en effektiv rente på mellom 5 – 10% i måneden, noe som kan utgjøre en relativt stor sum dersom man kjøpe en dyr båt. Derfor er det viktig å lage seg et budsjett før man søker om båtfinansiering.

Hvor stor er båten?

Hvor dyrt båtlånet blir for deg, avhenger ofte av båtens størrelse. For båter som er mindre enn syv meter store, så vil man som regel måtte stille 35% egenkapital, enten båten er ny eller brukt. Dette gjelder ikke for større båter, der man kan søke om å låne 100% av kjøpesummen.

Husk at det alltid lønner seg å ha egenkapital, ettersom man da sparer penger på renter og gebyrer.

Har båten noe ekstra utstyr?

Når man kjøper en båt uansett om den er ny eller om den er brukt så er det viktig å se hva utstyr som den kommer med og hva man eventuelt må kjøpe inn. Kommer båten med solcellepanel eller er dette noe man må kjøpe inn ekstra? Følger det med navigasjon eller dette noe man man kjøpe inn ekstra. Dette er også en vurdering som banken gjør når du sender inn en søknad om båtlån.